Szwajcarsko – Polski Piknik Pokoleń

Szwajcarsko – Polski Piknik Pokoleń

      16maja 2015r. w Parku Jedności Polonii z Macierzą w Rzeszowie odbył sięSzwajcarsko – Polski Piknik Pokoleń. Piknik ten został zorganizowany przez ROPSw Rzeszowie, w ramach projektu „Poprawa infrastruktury domów pomocy społeczneji/lub placówek opiekuńczo – wychowawczych oraz podnoszenie kwalifikacjipersonelu w tym również pielęgniarek i pielęgniarzy ww. instytucji”współfinansowanego ze środków Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy.   

      Głównymcelem pikniku była integracja seniorów oraz osób niepełnosprawnych zmłodzieżą. W pikniku wzięli udziałmieszkańcy DPS-ów i placówek opiekuńczo-wychowawczych biorący udział wprojekcie oraz zaproszone przez nich DPS oraz dzieci i seniorzy ze środowisk lokalnych.Nasi mieszkańcy do wspólnego udziału w pikniku zaprosili zaprzyjaźniony DPS wBabicy oraz Zespół Pieśni i Tańca „Frysztak” działający przy GOK  we Frysztaku.

         Podczas pikniku dla uczestnikówzaplanowano m.in. konkurs kulinarny, atrakcje sportowe, prezentację rękodziełaartystycznego oraz pokaz pierwszej pomocy.

Gościemhonorowym tego wydarzenia był Grzegorz Łapanowski, który był równieżprzewodniczącym jury w konkursie kulinarnym dla mieszkańców. Tematem przewodnimkonkursu kulinarnego były szparagi. Drużyna „Smakosze” reprezentująca nas Domzdobyła pierwsze miejsce.

Nauczestników czekały nagrody i dyplomy. Sobotni piknik przebiegł w miłej iserdecznej atmosferze.                     

Szwajcarsko-Polski Piknik Pokoleń

             W sobotę 16 maja 2015 r., naterenie Parku Jedności Polonii z Macierzą w Rzeszowie odbędzie się wydarzenieplenerowe pod nazwą „Szwajcarsko-Polski Piknik Pokoleń” zawierające się wdziałaniu Informacja i Promocja Projektu KIK/56 „Poprawa infrastruktury domówpomocy społecznej i/lub placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz podnoszeniekwalifikacji personelu w tym również pielęgniarek i pielęgniarzy ww.instytucji” współfinansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego ProgramuWspółpracy.

HARMONOGRAM PIKNIKU 16maja 2015 r. – SOBOTA

 

WYDARZENIA:

SCENA(wszystkie wydarzenia na scenie zapowiada i komentuje p. Maciej Zdziarski)

11.00 – 11.30 Muzyka DJ.

11.30 – 11.40 Powitaniei otwarcie imprezy, przedstawiciele organizatorów i Grzegorz Łapanowski.

11.40 – 12.10 Pierwszypokaz Grzegorza Łapanowskiego z wybranymi osobami z DPS/dziećmi.

                       Degustacja 200porcji pierwszego dania.

12.10 -15.00 Występyzaproszonych zespołów. Pokazy taneczne, wokalne i teatralne.

15.00 – 15.15 Ogłoszeniewyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym.

15.15 – 15.45 Drugipokaz Grzegorza Łapanowskiego z wybranymi osobami z DPS/dziećmi.

                       Degustacja 200porcji drugiego dania.

15.45 – 16.00 Oficjalnezakończenie imprezy.

 

STREFA KONKURSOWA

12.30 – 13.00 Rozgrzewkaprzed konkursem kulinarnym – zawody w obieraniu ziemniaków na czas.

13.15 – 14.15 Drużynowykonkurs Kulinarny.

14.15 – 14.45 OcenaJurorów drużynowego konkursu kulinarnego.

 

STREFA RĘKODZIEŁA

11.00 – 16.00 Zajęcia zrękodzieła prowadzone przez animatora, malowanie twarzy dla dzieci.

                         Quizy – zgadywankiz nagrodami.

 

STREFA EKO

11.00 – 16.00 Warsztatkulinarne. Przygotowanie zdrowych przekąsek wraz z degustacją.

                          Quiz wiedzy kulinarnej z nagrodami- upominkami.

 

STREFA ANIMACJI – SPORT

11.00 – 16.00 Atrakcjeskierowane do różnych grup wiekowych m. in. Pokaz prawidłowego chodzenia zkijkami nordic -walking, marsz dookoła parku z instruktorem, zabawa z chustąKlanza, bieg w workach, przeciąganie liny.

 

Dodatkowe atrakcje w postaci punktuinstruktażowego pierwszej pomocy prowadzone przez PCK, oraz bezpłatneprzejażdżki na kucyku.

plakat_druk_sppw__may_rozmiar_800_01